Onko affiliate markkinointi verkostomarkkinointia

Koska affiliate markkinointi on niin tehokasta ja näyttää hyödyttävän sekä markkinoijaa, että itse tuotteen myyjää, haluavat monet löytää ongelmia sieltä missä niitä ei edes ole. Yksi "ongelma"  joka on vaivannut affiliate markkinoita jo vuosia on ajatus siitä, että affiliate markkinoinnissa olisi kyse verkostomarkkinoinnista.

Mitä on verkostomarkkinointi? Se tunnetaan paremmin pyramidijärjestelmänä. Yleensä perinteisissä tapauksissa pyramideissa on kyse laittomasta rahan keräämisestä. Ne toimivat periaatteella, jossa kaiken aikaa pyritään saamaan uusia ihmisiä myymään tuotteita, joita ei tosiasiassa edes ole. Pyramidin huipulla olevat keräävät komissiot kaikista pyramisisaa alapuolellaan tapahtuvista myynneistä.

Viime vuosina pyramidijärjestelmissä on tavattu myös tapauksia, joissa on näennäisesti myyty jotakin todellista tuotetta, mutta käytännössä tuotteen myyjä on kerännyt rahaa pyramidin huipulla oleville, itse työstään juurikaan hyötymättä.

Affiliate markkinointi ei ole missään mielessä verkostomarkkinointia. Yleensä sivusto, joka haluaa mainostaa, maksaa suoraan toiselle sivustolle liikenteen ohjaamisesta heille. On toki olemassa järjestelmiä, joissa liikenteen ohjaus on ketjutettu ensin yhdelle sivulle, josta se ohjataan kolmannelle sivustolle, joka sitten maksaa molemmille edellisille sivustoille liikenteen ohjaamisesta. Näissäkään tapauksessa, ei kuitenkaan ole kyse mistään harhaan johtamisesta, eikä välissä tapahdu rahan siirtämisiä puoleen tai toiseen. Moni tasoinen affiliate markkinointi on vain yksi tapa sivustoille luoda liikennettä ja liikevaihtoa. 

Se miten tienaaminen tapahtuu moni tasoisessa kumppanuus markkinoinnissa eroaa myös pyramidi järjestelmistä. Onko totta, että ketjun viimeinen sivu, johon linkit lopulta johtaa, tienaa eniten? Tottakai, mutta kyseinen sivusto on myös se, joka palvelua tai tuotetta myy.  Muut sivut ainoastaan ohjaa liikenteen sivuille. Moni tasoisessa affiliate markkinoinnissa kaikki tienaavat rahaa ja olettaen että myös myyty tuote tai palvelu on asiallinen, myös asiakas on lopulta tyytyväinen.

Aloittajalle saattaa olla hieman hämmentävää, mikä on lopulta ero moni tasoisen affiliate markkinoinnin ja pyramidi järjestelmien välillä. Voidaan kuitenkin vakuuttaa, että näillä kahdella on hyvin vähän yhteistä. Tärkein ero lienee se, että pyramidit ovat lähtökohtaisesti laittomia, kun taas moni tasoinen affiliate markkinointi on laillista ja erittäin tehokas työkalu internet markkinoinnissa.